nedelja, 4. september 2011

Empatija


Ko sem v četrtek odprla FB sem bila zaprepadena. Dejansko poznam ljudi (no za enega nisem bila niti presenečena), ki so si vzeli čas, da so šli podpisati peticijo proti novemu Družinskemu zakoniku. Družina so mami, ati in otrok. Pika. Je bil glavni razlog. In ja, tradicija. Otrokom ne smemo že v štartu odvzeti pravice do atija in mamice. Pika. Zadovoljna sem bila le s tem, da so se kontra komentarji kar usipali. A pomagalo ni nič. Peticija podpisana. Konec.

Bila sem tako jezna, tako razočarana tako, aaaa, da tudi razmišljati nisem mogla več. Hotela sem komentirati. V glavi sem napisala že pet postov, a se kar ne morem spraviti pisati. Tudi zdaj grem korak naprej, dva nazaj. Toliko stvari bi rada napisala. Pa kar ne morem povezati besed.

Najprej sem razmišljala.. Nato sem šla prebrat kratek povzetek pa še to stran.



Geji in lezbijke imajo že zdaj otroke. Če nimajo svojih lastnih in če jih ne morejo posvojiti v Sloveniji, jih lahko posvojijo v tujini. Lahko jih imajo iz zakonov "pred priznanjem", lahko jih imajo z nadomestno materjo, lezbijke lahko dobijo darovalce...
In vsakdo, ki si je kdaj želel otroka in se je moral za to dalj časa truditi ve kako je, ko si otroka zares želiš. Samo še o tem razmišljaš in si pripravljen vse podrediti samo temu. Poznam punce, ki so zato pustile službo, uspešno karijero in še marski kaj. In prepričana sem, da si tudi fantje in punce iz istospolnih skupnosti enako močno želijo otroke in če bodo le imeli možnost jih bodo imeli in jih imajo. Ne glede na vse.

Potem pa jih čaka tole:

"Partner, ki ni biološki in živi v tej družini v zvezi z otrokom, nima nobenih pravic, niti obveznosti na drugi strani. Ob tem, da s tem otrokom živi, zanj skrbi, pa: - ne more ponj v vrtec, - ne sme se podpisati na dovolilnico za šolski izlet, - ne sme urejati upravnih razmerij za otroka (ne more ga vpisati v vrtec, šole), - ne more dvigovati nikakršnih uradnih pisanj (osebnih dokumentov), - nima ga pravice obiskovati v bolnišnici, zavodu, - ne more biti socialno zavarovan po staršu,- nima avtomatične pravice do obiskovanja bolnice/porodnice v porodnišnici, - je prikrajšan za različne ugodnosti, ki gredo zaposlenim (koristiti dopust za nego in varstvo otroka, ne more dobiti dodatnih dni dopusta za šoloobveznega otroka, ne more dobiti pravice do dodatnih 3 dni dopusta, če varuje otroka s telesno ali duševno prizadetostjo, ne upošteva se ga v programu odpuščanja presežnih delavcev, nima pravice do 7 plačanih dni dopusta ob smrti otroka), - ne more zahtevati preživnine od nebiološkega starša ob primeru razhoda, - ne more dobiti socialne pomoči (otrok ni priznan kot član družine), - če biološki starš umre, nebiološki starš nima pravice zahtevati, da otrok živi z njim/njo, - po nebiološkem staršu ne bi mogel dedovati, prejemati pokojnine."

In ja.. otroci si zaslužijo najboljše ampak v posvojitev gredo otroci, ki nimajo nobenega, ne mamice ne očeta. Nikogar ki bi jih pocrkljal, jih nahranil, dal spat, vzgajal, kaznoval. Me zanima kaj oni raje. Ostali sirote ali imeli istospolne starše? Mislilm da vem odgovor.

In ja.. vsi otroci si zaslužijo popoln svet. Ampak veste kaj... popolnega sveta ni. Ni popolnega otroštva, ni popolnih staršev. Nekateri starši se ločijo, nekateri se ne pa bi bilo bolje če bi se. Nekateri so pijanci, nekateri umrejo mladi, nekateri pretepajo in zlorabljajo otroke jih zmerjajo, nekateri od svojih otrok preveč zahtevajo, nekateri od njih zahtevajo premalo. Nekateri starši imajo otroke premladi ali prestari. Nekateri jih imajo preveč. Nekateri jih imajo preveč radi in jih dušijo. Nekateri so brez službe in brez sredstev in svojim otrokom ne morejo nuditi niti najosnovnejših dobrin. Nekateri kadijo v avtu in vozijo otroke nepripete. Nekateri jih futrajo s čokoladicami in pomfrijem. Nekateri jim kupujejo kokakolo. Nekatere mame so celo rdečelaske. Aja, ne, saj s tem ni nič več narobe. Določene stvari bi starši lahko in morali opraviti bolje, pri drugih ne morejo pomagati nič.

A bi napravili še seznam kriterijev, ki jih morajo izpolnjevati potencialni starši, da bodo lahko imeli otroke? Tega ne moremo kajne?

http://www.druzinski-zakonik.si/

In geji? Si znate predstavljati kako je biti gej ali lezbijka v Sloveniji. Ali kjerkoli drugje?

Si prestavljate kaj doživljajo kot otroci, ko se zavejo, da so sicer enaki kot drugi otroci a drugačni. Ko se zavejo kako se imenujejo. Ko hočejo to zanikati. Se delajo da niso. Poskušajo živeti "normalno življnje" z partnerjem drugega spola, pa ne gre. Ko si morajo vendarle priznati kaj so. Ko morajo to priznati svojim staršem, vrstnikom, partnerjem. Kaj oni pa nimajo čisto nobene pravice? Kaj pa njihovi otroci? Nimajo pravic? Ne ga srat no!

Pa osebno ne poznam niti enega takega primera. Pa mi gredo kocine pokonci.

Empatija ljudje, empatija!

Pa še nekaj. Predlala bi spremembo Ustave RS na temo zbiranja podpisov za referendume. Če se lahko zbirajo podpisi ZA naj se zbirajo še podpisi PROTI. Če bo tistih ZA 40.000 več kot tistih PROTI potem lahko razpišejo referendum. Drugače pa ne. Dovolj jih je bilo.

8 komentarjev:

  1. Anita, ne bi se mogla bolj strinjat s tabo. V Sloveniji smo tako okupirani s sosedovimi kravami, da pozabljamo na svoje. Da ne govorim, da je vsaka krava, ki nima ta pravih flekov že taka, da bi morala imeti manj pravic. Kaj šele, da bi si zaslužila imeti tele. Ker teleta imajo pri nas lahko samo "ta prave" krave. Eh, tudi mene razkuri ja. Kako lahko je pametovati drugim kaj je prav in kaj ne, kaj? In kako poklicani smo vsi za to.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala Olivija. Samo upamo lahko, da se tokrat srečno konča.

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlično si tole napisala. Se podpišem. In Olivija, dober komentar!

    OdgovoriIzbriši
  4. Družina so mami, ati, otroci (vsaj dva), tevejček, avto in zvonik. Pa še Fido, seveda.

    OdgovoriIzbriši
  5. Družina sva jaz in kompjuter. Prosim, takoj dodajte še to v novi družinski zakonik.

    OdgovoriIzbriši
  6. Zulejka, hvala!
    Stane, saj res. Zvonik.
    Čeprav je naš bolj prijazen od Ustave RS. Ne dela nobenih razlik. Vsi drugačni, vsem razbija v ušesih. :)
    Erimas, na to so pa res pozabili. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Podpis pod tole :-) super napisano :-)

    OdgovoriIzbriši

Dej mi kej lepega povej... :)
Žaljivi in nesramni komentarji bodo izbrisani.