četrtek, 1. junij 2017

Eko post: Darilo

Ko razmišljam o  ekologiji in zmanjševanju odpadkov, ugotovim, do kako nenavadnih idej se včasih dokopljem. Danes sem sem razmišljala o darilih.

Oh, samo koliko jih je.
Tista za rojstni dan, novo leto, valentinovo, god, ko prideš na obisk, obletnice, ko ti naredi uslugo in ko imaš otroke, se ti občasno zdi, da delaš samo še za darila.

Če so darila skrbno izbrana, s pozornostjo do obdarovanca, kvalitetna ali izpod spretnih prstov darovalca. Super, pozdravljam!

Vprašajte pa se, če je vaša pozornost sploh potrebna? Res morate nekaj prinesti ko greste na obisk?

Ko sva se z dobro prijateljico iz otroških let, po nekaj izgubljenih študentskih letih, spet začeli družiti mi je vedno ko je prišla na kavo, prinesla pol kilograma kave. To se mi je zdelo res nepotrebno, saj sva se precej pogosto videvali. Ko sem šla naslednji teden jaz k njej, sem bila seveda brez kave in s slabo vestjo. Naslednjič je ona spet prinesla kavo. Potem se mi je posvetilo. Ko sem šla naslednjič jaz k njej, sem ji odnesla nazaj to isto kavo. Potem je iz tega hitro  nastala šala in z obredom prenašanja kave sva lahko zaključili.

Pa kava iz Eko vidika spoloh ni problematična, tako ali tako jo bomo spili. Kar se mene tiče, je dobra hrana, po možnosti še domača, izvrstno darilo. Kos dobrega sira, domače salame, torta za rojstni dan, pecivo ob prazniki.

Če pa nimate časa in energije za izbiranje daril. Če si obdarovanca ne upate vprašati, kaj si želi, ali vam noče povedati, potem je bolje, da daril sploh ne nosite.

Če se ravno sprehajate po trgovini in razmišljate kaj bi kupili za rojstni dan in držite v rokah naslednje predmete, jih hitro odložite in odidite iz trgovine.
- Katerokoli poceni igračo, ki jo je uvozil Unikatoy. Te razpadejo, prej kot jih daš iz škatle.
- "Barbiko" iz Kika, ki stane 3 eure.
- Otroške knjige ki jih še niste prebrali in niste navdušeni nad njimi.
- Ogromno vrečko bombonov
- Ogromno leseno plaketo za 50 let s kičasto rimo
- Jaffa piškote, čokolada ali čokolatine, ki ste jih našli v omari in jim niste preverili roka trajanja (jp, pri čokolada je rok trajanja zelo pomemben).
- Poceni parfuma, za katerega ne veste ali bo prejemniku všeč
- Belo vino, če veste, da prejemnik pije rdeče.
- Fantka, ki kaka iz 0,99€ shopa.

Lahko pa jih zamenjate z:
- šopkom rož, ki ste jih nabrali na travniku pred hišo.
- buteljko belega vina, če veste, da obdarovanec pije belo
- kvalitetno kuharsko knjigo, če veste, da vaš obdarovane rad kuha
- darilnim bonom za zabavno dogodivščino
- stvar, za katero veste, da si jo res zelo želi
- unikatno darilo lokalnega ustvarjalca
- unikatno darilo, ki ste ga izdelali sami
- koš zelenjave z lastnega vrta






7 komentarjev:

  1. Ja, jaz raje ne dobim darila, kot pa kaj iz prve rubrike. :) Podarjam večinoma stvari, ki jih sama naredim (kvačkane zadeve, domači zeliščni liker, zelišča z vrta, čaji, zeliščne soli...). Novoletna darila torej pričnem pripravljati že marca. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Točno tako!
      Predvsem se mi zdi da tako darilo pokaže kako zelo odveč ti je bilo kupiti darilo in koliko spoštovanja imaš do obdarovanca. Re, raje nič. Veliko raje.

      Izbriši
  2. Pred novim letom naredimo "srečelov": vsak dobi samo en listek z imenom bližnje familije in tistega mora obdarovati. Kar pomeni, da se posvetiš enemu darilu in ne kupuješ 10 buteljk, 15x 10dkg kave, itd. Pa še potem se malo povprašamo, kaj bi kdo rad, tako da zadnje čase "brez-veznih" daril pri naši hiši (skorajda) ni več. :)

    Sama sem pa tudi pristaš tega, da obdarim, kadar najdem kaj, kar bi nekoga osrečilo. Se pravi obdarujem tudi kar tako - ne samo za rojstni dan, ali novo leto,...

    OdgovoriIzbriši
  3. Darila iz prve rubrike vem ,da je malo kdo vesel,a šopek ,ki ti ga nabere sam in da je neprecenljiv......prav tako kot vsak izdelek ,ki ga narediš sam....

    OdgovoriIzbriši
  4. Najlažje in najlepše je, če ti sam pove, kaj rabi. Problem je, če ti ne pove, kaj si želi in ga ne poznaš dovolj dobro, da bi vedel, kaj uporablja, kakšne hobije ima itd..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Se strinjam, ampak pogosto je tako, da prejemnik še sam ne ve, kaj bi sploh rad, potrebuje ne pa nič, ali je pa predrago, da bi od koga pričakoval tako darilo.

      Izbriši
  5. Najlepše je, če dobiš pravo stvar in nisi nič povedal, kaj rabiš. Pravi prijatelji te poznajo dovolj dobro, da vedo, kaj ti bo koristilo...

    OdgovoriIzbriši

Dej mi kej lepega povej... :)
Žaljivi in nesramni komentarji bodo izbrisani.