sreda, 28. september 2016

Gradnja hiše: Preverjanje trdnosti tal in opaženje

Že na prvi lokaciji gradnje smo naredili geološko raziskavo tal, ki je pokazala, da je na območju kjer naj bi stala hiška, v globino pribljižno 6 metrov zemlje, preden pridemo do trdne skale.

Načrtovanje "druge hiške" smo zato povsem prilagodili na to in smo šli v tla namesto v zrak in bo spodnji del deloma vkopan v tla. Zgornje nadstropje pa bo poravnano z levelom ceste. Ker bo dostop s ceste v zgornje nadstropje in bo zgoraj tudi razgled lepši smo se odločili, da zgoraj napravimo bivalne prostore, v spodnjem nadstropju, ki je bolj "v čošku", pa spalne prostore. 

Hiška se bo zaradi delne vkopanosti lepše zlila z okolico in ne bo kvarila naravnega poteka hriba.
Nekaj časa je bila ideja celo takšna, da zadnji del nekoliko zaokrožimo, da bi hiška sledila obliki hriba, vendar se je izkazalo, da je dobiti gradbeno dovoljenje za takšno obliko, misija nemogoče. V OPN namreč nikjer ni izrecno napisano, da je streha lahko zaokrožena. Sicer tudi ne piše, da ne sme biti, ampak hej.. 

Prav zaradi terena smo morali biti tudi ves čas v navez z gelologi, saj bi si od vsega najmanj želeli to, da bi nam hiška zdrsela po hribu navzdol. Tudi kamnita založba iz prejšnjega posta je namenjena temu. Zaradi lahkosti lesene konstrukcije, ki pride nad njo tako mogočni temelji sicer ne bi bili potrebni.

Geolog se je tako oglasil na gradbišču že med izkopom za kamnito zložbo in nato še enkrat ko so bili kamnita zložba in terasast izkop vzdolž hiše že izkopani, nazaj zasuti in utrjeni.

Na srečo je ugotovil, da je trdnost (razen na enem manjšem delčku, ki so ga takoj nasledji dan popravili) primerna in lahko nadaljujejo z delom.

Tako so naslednji dan že začeli z opaženjem za temelje.








Ni komentarjev:

Objavite komentar

Dej mi kej lepega povej... :)
Žaljivi in nesramni komentarji bodo izbrisani.