ponedeljek, 19. september 2016

Eko post: Domači jogurt

Objavo o jogurtu sem že pred časom napisala,
zdajle pa samo nadgrajujem.

Namreč. Pri Tini sem videla, da ima strašno fino posodo za izdelovanje jogurta. Tako na elektriko in takoj sem začela razmišljati, da bi tudi jaz kupila eno tako.

Ker pa nisem preveč naklonjena kupovanju razne "šare", sva z Davidom razmišljala, kaj ta posoda sploh počne in ugotovila, da preprosto drži mleko na pravi temperaturi, da se bakterije lahko razvijejo.

Jogurt namreč naredimo tako, da v prekuhano domače mleko damo žlico jogurta, oba pa morata biti ogreta na cca 40°C.

Potem sva ugotovila, da lahko ta isti učinek doseževa kar v staromodnemu loncu za kuhanje mleka, ki ga že imamo doma in sem ga pred kratkim kupila v trgovini Kristal (ja grd je pa, ja)

Torej. Mleko prekuhamo in počakamo, da se ohladi na cca 40°C (to je takrat ko lahko vanj pomočiš prst pa ne peče več, zebe pa tudi še ne). Jogurt vsamemo že prej iz hladilnika in ga pustimo, da so ogreje na sobno temperaturo ali ga damo za nekaj sekund v mikrovalovko.

Žlico jogurta hop v mleko, pokrijemo in pustimo stati nekaj ur na sobni temperaturi. Po potrebi enkrat vmes še malce ogrejemo. Pri nas se ponavadi naredi čez noč.

Pa smo prihranili na embalaži za jogurt, eno napravo manj in nekaj prostora v omari. Pod pogojem, da tole posodo za kuhanje mleka že imate, sicer pa ne. Če pa je nimate in sami prekuhavate mleko, potem vam jo priporočam, saj začne piskati ko je mleko dovolj toplo, da se šteje, da je prekuhano in se tako izognete prekipevanju le-tega in brisanju štedilnika.





5 komentarjev:

  1. mi imamo istega (grdega!) in že dlje časa razmišljam, da bi svoj jogurt delali - hvala za tole! bomo poskusili

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam grd je pa res. Moj je bil še -20% ker je obškrtan. :)

      Izbriši
  2. pri nas pa to poteka tako: domače mleko v male keramične posodice (iz katerih jemo muslije), v vsakega žlico jogurta, potem pa pokrijemo s krožniki in postavimo po okenski polici, na katero vsak dan več ur sije popoldansko sonce. pojma nimam na koliko se mleko segreje. očitno na 40 stopinj, ker domači jogurt dobro uspe.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super simpl varianta. Mi sicer na okenskih policah nimamo prostora (še) za to. :)

      Izbriši
  3. Ponavadi samo berem , danes pa se moram oglasit, ker mi tudi delamo jogurt: domac jogurt zavres, ohladis na pribl 37*C, vmesas notri en jogurt in nalijes v loncke, postavis v pecico na pribl. 30* za kaksno uro in potem pustis da do jutra oz nekaj ur pociva v pecici, zjutraj pa ga pospravimo v hladilnik in nato v zelodcke,zraven pa za spremembo zlica marmelade ali meda pa kosmici. Nam je vsec in enostaven za pripravit

    OdgovoriIzbriši

Dej mi kej lepega povej... :)
Žaljivi in nesramni komentarji bodo izbrisani.