sobota, 13. februar 2016

Post: Dan 4

Better done than perfect.

To je vodilo, ki ga je v življenju pogosto smiselno uporabljati.
Če čakamo, da bomo stvari speljali popolno, jih največkrat ne.

Podobno je z ekologijo.

Moj primer je na primer veganstvo oziroma vegetarianstvo.

Veliko razlogov je, da bi se rada "preobrnila", a žal nobeden od njih ni ta, da ne bi marala mesa.

O ne, zelo rada ga imam.

Mleku se lažje odpovem, saj ga pijem samo v kavi in to je enostavno zamenjati z rastlinskim mlekom (kokosovim ali še raje mandljevim, ki ga enostavno izdelamo doma, a ni ravno poceni, ali pa riževim, ovsenim, ki ju je enostavno pripraviti doma, pa še poceni je (veliko ceneje kot najcenejši liter mleka v trgovini).

Glavni razlog je trpljenje živali.
Takoj za njim pa je ekološki vidik. Ki je lepo opisan v tem povzetku tega članka.

Sploh ta dva razloga sta mi posebej zanimiva in vredna razmisleka.

2. Več prostora za rastoče prebivalstvo. Nizozemski znanstveniki so izračunali, da 4.000 kvadratnih metrov velika njiva lahko nahrani 60 ljudi, če gojijo sojo, 24 s pšenico ali 10 ljudi, če gojijo koruzo. A le dva človeka, če s pridelkom hranijo krave.
Če bi vsi ljudje nehali jesti meso, bi se sprostilo 2,7 milijarde hektarjev pašnih površin in 100 milijonov hektarjev obdelovalnih površin za krmo. Nikoli več ne bi bilo treba sekati pragozdov, da bi zadostili potrebi po pridelovalnih površinah.
6. Konec klimatskih sprememb, ki so posledica človeškega delovanja in čistejše okolje. Živinorejska industrija je največji onesnaževalec planeta. Odplake s farm onesnažujejo podtalnico, iz gnoja puhtijo toplogredni plini, celoten proces pa požre gromozanske količine energije. Pridelava krme za živali onesnažuje okolje s pesticidi, herbicidi in umetnimi gnojili. Da bi povečali pridelovalne površine in pašnike, izsekavajo gozdove, kar pa ima številne katastrofalne posledice: od izumiranja divjih živali zaradi izgube habitata, širjenja puščav v Afriki zaradi erozije tal, manjše absorbcije CO2, ker je manj dreves.
Kar sem hotela povedati je, da od tega ali imam jaz naziv vegan, vegetarijanec ali frutarijanec, če hočete, nima nihče nič. Zato ni nobene potrebe, da se v celoti odpovem vsem izdelkom živalskega izvora. Zaradi mene sem komot vsejedec.
Še manj pa je smiselno postati vegan, če ob tem ne poskrbimo za zdravje. Zamenjati meso z gumijevimi bomboni ali čokolado, khm.. ne hvala. Meso je seveda potrebno nadomestiti z drugimi živili, ki so bogata z beljakovinami. 
Kar se mene tiče je važno edino to, da se preprosto in brez odrekanja približujem svojemu cilju, ki ga morda sploh ne bom nikoli dosegla. Vem pa, da že zdaj pojemo veliko manj mesa, kot smo ga pojedli včasih. Mogoče dvakrat na teden, pa še to, namesto zrezkov pripravim golaž, ki mu dodam veliko zelenjave in tako krepko zmanjšam količino zaužitega mesa. Ali pripravim juho in tako meso uporabim dvakrat. Salame, ki so bile včasih stalnica v našem hladilniku, so zdaj iz njega skoraj popolnoma izginile, tudi hrenovke boste v njem le težko našli. Da ne omenjam samo mesa, tudi čokolešnika že dolgo ni več v naši omari in nihče ne sprašuje po njem.
Ampak vse premike delamo počasi in z užitkom. Nič na silo. Vedno najprej najdemo nadomestek, ki se ga počasi navajamo. Kajti z večkratnim poskušanjem, se lahko navadimo še tako nenavadnih okusov in kombinacij le teh. Ne le navadimo, kmalu jih obožujemo. To vam zna povedati vsak ljubitelj sušija in oliv. :)
Evrokrem delamo družinsko, tako da je vsem popolnoma jasno, koliko boljši je od Nutelle. Za zajtrk obvezno najprej pojemo malo sadja, nato pa kruh in domačo marmelado. Včasih ovsene kosmiče z malo jogurta in sadja, občasno jajčka, včasih si iz rio mare z nekaj začimbami pričaramo okusno paštetko, obožujemo namaz z avokada in z rezino kozjega sira, paprikin namaz, smuti, med vikedom si privoščimo palačinke.
Za kosilo pa meso izrinjajo različne juhice, predvsem goste, to otroci obožujejo, sploh če lahko v njih lovijo zlate kroglice. Obožujemo zelenjavne rižote, predvsem take s porom. Za "izogibovalce začetnike" je odličen rižot z dimljenim sirom, kjer niti ne opaziš, da v njem ni mesa. Trenutno imamo vedno poln hladilnik radiča. Malce manj zdrava večerja, ki si jo radi privoščimo je Guakamole, ki je sicer popolnoma zdrav, dokler ga ne zajemaš z koruznim čipsom iz vrečke. Nabral se nam je že cel arsenal izdatno zelenjavnih jedi, ki počasi izrinjajo klasiko kot so lazanja, šugo, pohane piške, zrezke pa še marsikaj kar je mogoče že popolnoma izginilo iz našega jedilnika.
No, kak zanimiv recept vam že pripravim v naslednjih dneh. :)

Čeprav sem se zdaj razpisala o veganstvu velja zgornje načelo tudi za ostale vidike ekologije. Važno je, da delamo tako dobro kot lahko. Pustiti, da se trud spremeni v obsedenost, pa tudi nima nobenega smisla. :)
In če smo že pri "Better done, than perfect", moram pokukati tudi čez planke, v službo.
Ne morem, da ne bi omenila, da tudi pri varčevanju za starost (saj veste, da penzije skoraj ne bo, kajne?!) ni nič drugače. Ne čakati, da si boste lahko privoščili dati na stran velik znesek na mesec. Vse je bolje kot nič. 10 evrov pa 10. In veliko pomembneje je, da začnemo čimprej, kot pa to, koliko na mesec lahko prihranimo. Tudi to vam enkrat podrobneje razložim. :)


2 komentarja:

  1. Da se narediti zelo dobro vegetarijansko lazanjo, trenutno jo delamo s špinačo :) Pa tudi vegansko.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mmmmm ja, ali pa z bučkami.
      Ampak mesna je pa le mesna. :)

      Izbriši

Dej mi kej lepega povej... :)
Žaljivi in nesramni komentarji bodo izbrisani.