torek, 16. februar 2016

Eko post: Dan 6, presenetljivo odkritje

Sušilnega stroja sem se dolgo otepala kot hudič križa.
Res se mi je zdelo neumno porabljati elektriko za nekaj, kar narava naredi sama od sebe.

A ko se je rodil Rene in se je bližala zima, sem hitro ugotovila, da tako ne bo šlo več.
Brez strehe nad balkonom, brez prostora v stanovanju, kjer bi lahko sušila.. ni šlo drugače kot, kot da ga kupimo.

No, in potem sem počasi, poleg očitnih predosti, ki jih ima. Spoznavala še nove in nove.

Prva je bila ta, da če oblačila malce otreseš, ko jih preložiš iz stroja v sušilec, in jih vzameš ven takoj ko se posušijo in so celo še malce vlažne, jih lahko kar takoj pospraviš in likanje odpade (če niste obsedeni z črto od likalnika na rokavu, jaz nisem).

Če odpade likanje, odpade kup časa, ki ga likanju namenimo in kup elektrike, ki jo porabi likalnik.
Kaj kmalu sem kar prodala svojo fensi šmenisi likalno mizo, ki je stala več kot sušilni stroj in takoj pridobila kar nekaj prostora doma.

Če odpade likanje, odpade kup perila, ki v omari čaka na likanje.
Odpade tudi prostor v omari, ki ga potrebujemo za perilo, ki čaka na likanje.

Jaz pri likanju nisem bila prav pridna. Običajno sem si enkrat na dva tedna naštimala kak film in med filmom likala.  In ker sem likala samo na dva tedna, smo posledično rabili za en teden več oblačil, kot jih rabimo sedaj.
Pogosto se mi je zgodilo, da sem med likanjem našla kako oblačilo, za katerega sem že pozabila, da ga sploh imam.

Ker potrebujemo zdaj samo še za en teden oblačil, ker jih sproti operemo, zložimo in pospravimo v omaro. Odpade cel kup stroškov za nakup oblačil in porabimo bistveno manj prostora. Kar v ekološkem smislu pomeni manj surovin za oblačila (tekstilna industrija je zelo velik onesnaževalec okolja), manj surovin za prostor za shranjevanje (manj omar) mogoče posledično celo manjši bivalni prostor.

V celoti je odpadel tudi strošek mehčalca. Če že, ga nadomestimo s kisom v zadnji vodi.

Če se le zgodi, da pride kako oblačilo iz sušilca preveč zmečkano pa imamo več možnosti za reševanje tega problema.
1. Zlikamo (ponavadi prosimo mamo, da nam zlika kako srajco medtem ko lika svoje stvari)
2. Operemo še enkrat.
3. Uporabimo tale trik: Zmečkano oblačilo damo v sušilni stroj, zraven vržemo vanj še nekaj kock ledu in prižgemo. Kocke se v sušilcu počasi topijo, tako počasi, da sproti izparevajo in oblačila ne zmočijo, ampak ga samo navlažijo. Ko se kocke stopijo in je oblačilo lepo vlažno, ga vzamemo ven in poravnamo ali kar takoj oblečemo, da se naravna na telesu.

Poleti perilo seveda še vedno sušimo na balkonu, če že goljufamo, goljufamo pri nogavicah, ker je tu prihranek časa res ogromen.

V sušilcu sušimo tudi občutljivo perilo in športno perilo a vedno na programu za občutljivo perilo. Zaenkrat še nismo opazili, da bi se bolj uničilo kot običajno.

Pazljivi moramo biti edino pri sušenju oblačil z velikimi potiskanimi površinami. Ali jih damo sušiti na program za občutljivo perilo, ali pa jih obrnemo s potiskom navznoter, ker sicer se lahko zlepi in uniči.

Kakšne so pa vaše izkušnje s sušilnim strojem?





19 komentarjev:

  1. Isto pri nas (vključno s srajcami brez likanja,ki jih takoj po pranju obesim na obešalnik in posušim), edino športnega perila ne upam, se res obnese?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jp, čisto brez težav.
      Dam sušiti na sintetiko (ali hladni program), pa tako, da ne posuši čisto do suhega, suhega.
      Vse posušim tako. Pred kratkim sem sem celo opogumila in oprala puhavko. Potem sem jo res previdno cel dan sušila na hladnem programu, ampak se je posušila veliko lepše kot kadarkoli na zraku. Nobenih bul od perja. Kot nov, res.
      Tudi volna, ki se mi je ponavadi rada ali pretegnila ali pa začela smrdeti od počasnega sušenja.. vse gre brez težav.

      Izbriši
  2. Sušilec je moj najboljši prijatelj :) Poleg robotskega sesalca seveda.
    Sušim vse, vključno s športnimi oblačili. Take zadeve dam na nizjo temperaturo, kar sicer podaljša čas sušenja, je pa bolj zihr.
    Res je, rabiš manj oblačil, pa tudi brisač in posteljnine. Poleti tudi jaz sušim zunaj, pa priznam, da izkoristim vsako priliko, ko ni najlepše vreme, da tudi poleti vržem v sušilca. Sploh perilo, nogavice...je suho prej, kot če celo večnost obešaš.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uf, mi smo robotskega sesalca kar v klet nesli. Trenutno nas revež ne more dohajati. :)

      Izbriši
    2. Aja, pri nogavicah pa poleti včasih goljufam tako, da jih pustim kar v škafu, lepo zunaj na balkonu, vsake toliko malce premešam in se počasi že posušijo.
      Obešam jih pa res ne več.

      Izbriši
  3. Skrbnik spletnega dnevnika je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  4. Aja, pa še ena stvar, ki je s pomočjo sušilca ni potrebno imeti dvojnega: bunde, rokavice in podobne zimske nadloge. Hop v sušilec in po kosilu in počitku, je že zdavnaj suho in toplo. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Sušilca še nimam, ker imam podstreho. Vsi otroci pa rabijo kar nekaj oblačil, sploh večja dva, ki študirata in jih rabita kdaj za dva tedna. Imam kar dosti opravit s pranjem perila. Mlajša dva se preoblečeta ko prideta iz šole. Smo na vasi in sta veliko v gozdu in lahko si misliš, kakšna prideta domov. Lahko sem vesela če sta samo umazana. Zato imata tudi po dve bundi, ker imata eno za v šolo, eno za doma. Prav tako smučarske hlače, ene za okoli hiše in so lahko zakrpane, ene za smučat. Mlajši so ponosili oblačila za starejšim. Najmlajši ima najraje hlače od najstarejšega, razlika med njima je pa deset let. Moram reči, da kakšnih velikih profitov tekstilni industriji ne delamo, na vsaki dve leti res moram kaj kupiti zase, ker edino moja oblačila se ponavadi skrčijo in to kljub temu, da nimam sušilca :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jp, no tega se veselim tudi jaz.
      Čeprav imamo že zdaj kup hlač, ki niso za drugam, kot za doma. :)

      Glede krčenja oblačil, te pa čisto razumem. Faca. :)

      Izbriši
  6. Mi pa nimamo sušilca, ampak likamo pa tudi ne. Pač stresemo, ko damo s stroja, obesimo in nato takoj zložimo. Zaenkrat še nihče ni rekel, da hodimo naokrog zmečkani. Razen če si ne upa :))

    Za nogavice imam pa jaz tudi pozimi isto tehniko: ostanejo v košari zraven radiatorja in jih vsake toliko malo pomešam. Traja malo dlje, da se posušijo, ampak se!

    Pa še ena znanstvenofantastična: Baje nekateri likajo celo nogavice!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Saj poleti tudi mi tako.
      Likanje je passe. :)

      Joj, ja kaj vse ne likajo ljudje. Ne moreš verjeti. Eni imajo res čisto premalo hobijev. :)

      Izbriši
  7. Jaz imam sušilca in še vedno večino stvari likam. Sem pač bolj sitna in hočem imet vse čisto lepo ravno, kar iz sušilca niti slučajno ni takšno. Pa še - ogromno oblačil sploh ne sme v sušilca (90 % majic z elastanom, bolj fine stvari, srajce ipd.), pa tisto, kar se ne sme skrčit, ker je potem prekratko, tudi ne dajemo. Tako da nekje 1/3 sušimo v sušilcu (perilo, nogavice, pižame, kake bombažne majice), ostalo na stojalu. Imamo pač malce bolj nastlano, kaj pa čem. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Pri nas isto kot pri Ini. Ko je oprano, poberem iz stroja, stresem vsako oblačilo potem pa takoj obesim. Ko je suho samo zložim. Tudi nihče še ni komentriral, da bi bilo kaj zmečkano. :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Mogoče v razmislek: doma narejen pralni prašek :)
    Ravno zdaj bo 5 let odkar ga sama kuham in ti povem, da je super. Mehčalca itak ne kupujem (sušilec), tako, da veliko prihranim...ker veliko perem :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj, jaz sem se že večkrat namenila skuhati prašek, pa se mi vedno nekje zatakne. Imaš recept na blogu?

      Izbriši
  10. Nimamo sušilca, sušim na stojalu, če je vreme na terasi če ne pa notri, likam ne, HB moj ne nosi srajc ker vedno reče, da ni plačan po izgledu ampak po dejanjih. Mehčalca ne uporabljam, ga še nikoli nisem kupila, kis dam v predalček temu namenjen. Smo 4-članska družina, 1:3, ženske v večini ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaz sem tudi nekaj časa dodajala kis, zdaj pa še tega ne več. :)

      Izbriši
  11. Super objava. Mi tudi nimamo sušilca, ker zanj žal ni prostora. Zato večkrat, kadar je slabo vreme, nesem žehto kar k mami ali tašči v sušilca. Ne dam pa vseh oblačil, ker se kar precej skrčijo. Smem vprašati, katero znamko sušilca imaš in kako si z njim zadovoljna?
    Lp, Simona

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaz imam sušilca kar na pralnem stroju.
      Jaz kakega resnega krčenja še nisem opazila, mulcem sicer res ponavadi kupim malce večje, pri sebi pa tudi ne opazim. Samo tisto običajno krčenje takoj po pranju, ki se takoj nazaj raztegne.
      Gotovo je pa nekaj tudi v znamki oziroma kvaliteti stroja, oziroma, načinu sušenja in temperaturi.
      Jaz imam od teh aparatov vse Bosch (max6) in me še ni razočaral.

      Izbriši

Dej mi kej lepega povej... :)
Žaljivi in nesramni komentarji bodo izbrisani.