sreda, 10. februar 2016

Eko post: Dan 2

Aja, še to.
Čeprav je post uradno 40 dnevni (saj so nedelje posta proste), se gremo mi "all in", ane, 46 dni, čeprav verjamem, da se bo vse lepo nadaljevalo še naprej, za vedno.

Če poročam o nas. Prvih nekaj plenic je prihranjenih. Dečko se je zjutraj le usedel na kahljico in naredil lužico. Jeeej. :) No, potem jih je pa celo popoldne delal v hlače. Ma, bo že pogruntal.

Današnja tema: Reduce, reuse, recycle.

Čeprav so v znaku te tri besede povezane v krog, so vseeno z namenom postavljene v tak vrstni red kot je napisan.

Reduce - zmanjšaj.
Reuse - ponovno uporabi
Recyce- recikliraj.

Verjetno ni potrebno poudariti, da je NIČ veliko bolj ekološko kot ponovna uporaba.
Tudi pri ponovni uporabi (nekaterih) izdelkov, gre za novo potrošnjo energije. Recimo vode za pranje steklenic za ponovno uporabo.
Reciklaža je pa itak bolj kot ne ena potuha naši vesti. Če vemo, da se tako ali tako zaenkrat le redke stvari sploh reciklirajo in tudi če jih reciklirajo gre ob tem spet ne kup surovin in energije.

Prav zato me zelo zaboli, ko slišim, kako v vrtcih in šolah ves čas poudarjajo zgolj in samo (se morda motim???) reciklažo, in ločevanje smeti. Mogoče še včasih kaj ponovno uporabijo v kakih umetniških izdelkih.

Je to zato, ker so taka navodila "od vrha", poraba, poraba, poraba, rast, rast, rast, kapital, kapital, kapital???? Ali zgolj nihče ne razmišlja v tej smeri? Saj niti ne vem, katero od teh je bolj žalostno.

Torej naloga oziroma razmislek za danes.

Razmislimo čemu, kar redno kupujemo, bi se lahko odrekli ali jo nadomestili z drugo, manj predelano, manj zapakirano. Oziroma preden kako stvar kupimo, dobro razmislimo, če jo sploh potrebujemo.

Predvsem pri oblačilih in obutvah, razmislimo vnaprej kaj potrebujemo in poiščimo točno to.
Pozabimo na vandranje po trgovinah, "če mi bo slučajno kaj všeč".
Izogibajmo se impulzivnim nakupom, v stilu, sej ne rabim nujno, ampak ker je ravno 50% znižano.

Dober način je tudi moratorij na nakup. Ko dobimo idejo, da nekaj potrebujemo, si postavimo določimo rok, npr 1 mesec. Če se bomo takrat še spomnili kaj "nujno potrebujemo" in če se nam bo takrat še zdelo, da to res potrebujemo, potem brez slabe vesti kupimo. Ampak boste videli,  meni se pogosto zgodi, da se čez en mesec niti ne spomnim več na to.




Ni komentarjev:

Objavite komentar

Dej mi kej lepega povej... :)
Žaljivi in nesramni komentarji bodo izbrisani.