ponedeljek, 29. februar 2016

Eko post: 100max

Danes se je po Evropi začela igra 100max in naša družina je ena izmed sodelujočih družin, ki smo se prijavili k sodelovanju.

Sodeluje namreč 70 družin iz 7 občin 7 držav evropske unije. Sodelujejo družine iz Lichenstaina, Avstrije, Nemčije, Švice, Italije, Francije in Slovenije.

Gre se za to, da so strokovnjaki izračunali, da bi se ravnovesje podnebja lahko ohranilo, če bi vsak prebivalec sveta proizvedel maksimalno 6,8 kg CO2 na dan in verjetno je odveč poudarjati, da trenutno temu še zdaleč ni tako. 

Organizator igre je CIPRA (Commission Internationale pour la Protection des Alpes), ki je kilograme preračunala v 100 točk, ki jih lahko vsakodnevno "porabimo".

Tako moramo vse sodelujoče družine vsak dan v tem tednu zapisati vse, kar smo tekom dneva, oblekli, zaužili, prevozili, ogreli... in "prijavili" točke Cipri.http://www.cipra.org/sl/100max
Prvi teden poteka v tem tednu, ko moramo samo skrbno zapisovati svoje navade.
Potem bomo imeli pa nekaj mesecev za razmišljanje in spreminjanje navad.
Junija pa bomo še en teden zapisovali svoje početje in ugotavljali, če smo uspeli izboljšati svoje navade.

Vabim vas, da poskušate preračunati točke tudi zase. To lahko storite tu.

Me prav zanima koliko točko bomo zbrali. Javim zvečer. :)


7 komentarjev:

  1. Woop woop.. :) Ne 100x ampak 1000x hvala za to objavo! Zvecer bom v miru prestudirala povezavo, jutri jo ze predstavim mojemu dragemu. Super si! ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Uh, že sama vožnja v službo naju pride 80 točk. :) No, sem šla pa zato danes v službi po stopnicah in ne z dvigalom kot ponavadi, da malo popravim rezultat. Pa še premigala sem se. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oba skupaj, ali vsakega posebej?
      No, vsaj vesta, pa se bosta lahko na drugih področjih bolj trudila, ali našla kako rešitev za vožnjo. Mogoče sopotnike v avtu? Na našem koncu se tisti, ki se vozijo v ljubljano precej pogosto združijo po 2 ali celo po 4 imamo pa tudi fb skupino "Prevozi Idrija okolica".
      Tudi jaz sem danes gotovo presegla število točko. Bom pa jutri bolj pridna. :)

      Izbriši
  3. Žal ti skupne vožnje vzamejo toliko časa, da se tega dejansko ne moreš iti. Sodelavcev, ki bi bili iz našega kaja, pa nimam. :) Sva pa pridna na drugih področjih: zalogovnik za deževnico (za splakovanje wc, pranje perila, za zalivanje vrta...), toplotna črpalka za ogrevanje, lasten zelenjavni vrt... jaz bi nama tisto vožnjo oprostila. :)

    OdgovoriIzbriši

Dej mi kej lepega povej... :)
Žaljivi in nesramni komentarji bodo izbrisani.