torek, 9. februar 2016

40 dnevni post: Eko post

Pust je mimo in že kar tradicionalno se tudi tisti, ki se ne držimo krščanskega posta per se, v teh dneh vsak pri sebi izberemo vsak svoj post, svojo napako, ki jo želi odpraviti.

Jaz sem se že pred leti, za postni čas in še malo čez, odpovedala kavi (je šlo zlahka, a sem se vrnila na stare poti, jo imam preveč rada), nato za 40 dni mleku in mlečnim izdelkom ter jajcem. Šele zdaj sem opazila, da sem si že dve leti nazaj zadala tudi post "čimveč zelenjave in čim-manj embalaže".

No, moram se potrkati po prsih in priznati, da smo, kar se tiče zgornjih zaobljub pri nas že zelo pridni. Počasi, počasi, korak za korakom, se izboljšujemo. Seveda je grehov še veliko in to bom intenzivno izboljševala zdaj, kaj ti do "BREZ" nam še veliko manjka. Pravzaprav moram priznati, da dvomim, da je v tem trenutku, v naši okolici kaj takega realno sploh možno. Če ravno ne živiš od samooskrbe na kaki kmetiji. Se pa da veliko veliko narediti in vse, brez kakega posebnega truda, le kako idejo rabiš in malce priprave vnaprej.

Prav zato, ker je tako preprosto, bi rada k temu povabila tudi vse vas. 

Ne pričakujem, da boste imeli prazne smeti z embalažo, upam pa, da boste, tako kot imamo že nekaj časa mi, več tistih bio razgradljivih, kot pa vseh ostalih skupaj. Ker ko pogledam naokoli in se spomnim, kako smo imeli še pred 20 leti pred vsakim  tretjim blokom le eno malo kanto za smeti, ki so jo spraznili enkrat na teden, zdaj pa pred VSAKIM blokom po dve ali tri kante za vsako vrsto smeti, me prime groza. Še bolj pa me prime groza, ko pomislim, koliko svinjarije zaužijemo, ko kupujemo vso to predelano hrano in koliko denarja damo za embalažo, sladkor in vodo, ki prevladujejo v teh izdelkih.

Naš  "eko smrtni greh" na katerem bomo delali naslednjih (upam da ne vseh) 40 dni, bodo Pamperske, ki se jih zaenkrat nikakor ne uspemo znebiti, za Racmanke sem pa preveč lena in na komot, da bi jih uporabljala, priznam. Žal. Sem poskusila, a se nam ni obneslo. Skratka, mulo se ni pripravljen niti usesti na kahlico, niti na adapter za na školjko, niti lulati kot brata, ne za risanke, ne za bombone. Torej gremo na hard doma bomo brez. Pa da vidimo kako dolgo se bo lahko boril (ali pa jaz?).

V času posta, bom poskušala pomagati z različnimi nasveti, izračuni, pripomočki, pomagati k razmisleku kako zmanjšati količino odpadkov, jesti manj procesirane hrane, porabiti manj elektrike, zapraviti manj denarja in konec koncev, živeti bolj zdravo.

Zelo bom vesela, tudi vaših nasvetov, še veliko stvari moram izboljšati tudi jaz.
Povem vam pa tudi, da imam svoje meje, no me zanima kako bo, ko bom tole brala čez nekaj let.

Pomembno mi je, da izgledam kot "civiliziran človek" ne kot kak "hipi" v pisanih oblačilih iz druge roke (čeprav tudi ti niso vsi isti in sem pripravljena iti prečekirati kakega). Nisem se sposobna odpovedati avtomobilu, (vendar pa že komaj čakam, da enkrat v prihodnosti pridem do električnega, bo naš trenutni zdržal do takrat??) Tudi opremo v hiši bom imela novo ne iz antikvariata (razen kakega kosa za poudarek) ker res ne prenašam vonja po starih omarah. Niti ne bomo imeli sten iz gline pa čeprav so res oh in sploh zdrave (no ja - malce me pa mika), bomo pa imeli lesene.

No, da ne zaidem predaleč.

Domača naloga, dan 1:
Za prvi dan, vam polagam na srce, da se enkrat za vselej, znebite plastičnih vrečk za sadje in zelenjavo. Investirajte nekaj evrov v te čudovite pralne vrečke za zelenjavo, v katere vam bodo z veseljem postregli v vseh trgovinah. Jaz jih uporabljam že kake pol leta. Vedno jih imam v prtljažniku, v eni veliki nakupovalni vrečki, in ko grem po nakupih je to nujna oprema v vozičku. In vedno so deležne le pohval, še noben prodajalec me ni zavrnil.

Seveda pa vrečke nič ne pomagajo, če potem nakupujete sadje in zelenjavo v ki je (zelo nepotrebno) pakirano v plastične posodice, vrečice in folije. Če se le da, kupujte v trgovinah, kjer izdelke prodajajo rinfuzo, po možnosti tudi tiste, ki jih običajno kupite v vrečkah (fižol, čičerko, suho sadje ipd), ali še bolje na tržnici in to lokalno pridelano ali pa vsaj sezonsko sadje in zelenjavo.

In predvsem prosim, pojdite po meso k mesarju. Tudi če vam ga zapakira v vrečko je to še vedno veliko, veliko bolje, kot če ga kupite na pladnju iz stiropora v katerikoli izmed verig. Če boste pa še toliko pridni in vnaprej pripravljeni, da boste s seboj nesli posodo, v katero vam bo mesar dal kupljeni kos, ste pa zmagali. Ta korak mene še čaka. Takoj jutri dam posodo v nakupovalno vrečko.

In prosim, ne glejte preveč na ceno. Ja, čisto res je, da je meso pri mesarju dražje kot v Lidlu, ampak verjemite ni zastonj dražje. Raje redkeje pa bolj kvalitetno, tak je moj moto.
Če se boste držali nasvetov, pa boste na zagotovo ugotovili, da čeprav ne gledate na cene, plačujete v trgovinah bistveno manj, kot ste plačevali prej. To je: če ste zdaj povprečen uporabnik. Če ste že zdaj osveščeni, potem razlika ne bo tako velika.

Upam, da to ne bodo najmanj brani članki na mojem blogu in da vendarle še koga navdušim za nekoliko bolj ekološki pristop k bivanju.Trudila se bom, da bodo članki, kljub težki temi, zanimivi in nasveti enostavni. In če vsaj razmišljate o tem, da bi se mi pridružili v tem težkem boju, hvala, hvala, hvala! Če ne letos, pa mogoče naslednje leto.

Svet imamo samo en in trditev, da ena oseba ne more narediti razlike, je zgolj in samo sprenevedanje. Vsak od nas lahko spremeni svet, morda ne v celoti, lahko pa spremeni vsaj svoj svet in svojo okolico. Vse se začne in konča pri nas. Že ena sama neuporabljena plastična vrečka lahko reši življenje eni ribi.

Čakanje, na politiko, da prepove smeti in Eje v hrani, hja, to pa se verjetno nikoli ne bo zgodilo. Zelo, zelo hitro pa se bo to zgodilo, če bomo potrošniki izbirali izdelke brez smeti in E-jev. Pravzaprav se to že dogaja, čeprav je val še zelo majhen, tisti, ki nastane, ko vržeš "Žabico", ampak ne dvomim, da bo prej ali slej zrasel v rušilni val. Verjamem.

Če sodelujete ali  vsaj podpirate namen, pa vas prosim, da delite članke.  čimveč enako mislečih, da skupaj združimo moči in naredimo čim večji val, čimprej.







16 komentarjev:

  1. Še en namig... tako vrečko si lohk narediš tut sam/a in sicer tako, da recikliraš kakšen star kos oblačila. Par šivov in vrvica, pa je ;)
    Še boljše so kakšne stare zavese, ker so bolj redko tkane. Preverjeno uporabno tut za pranje drobnarij v pralnem stroju ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bravo Jasna! Res je!
      Tudi meni jih je nekaj naredila mama.
      Mogoče tudi namig zate, da jih uvrstiš v svojo ponudbo. :)

      Izbriši
  2. Cudovita objava!

    Me se sicer se ne poznamo. Odkar sem pred 8 meseci postala mamica sem precesala ze nekaj blogov in tvoj je bil prvi.. In prebrala sem ga od zacetka do konca. :) V navado mi je prislo da skoraj vsak dan pogledam, ce je kaj novega.

    K danasnji objavi bi tudi jaz prispevala en ali dva nasveta. Sploh k tistemu stavku kako porabiti manj denarja in ziveti bolj zdravo. Jaz ze 1 mesec pridno zbiram "zdrave" recepte, ker redko najdem vse taprave recepte na enem mestu. Kupila sem si super zvezek z vloznimi mapami, kamor jih hranim. Ko koncam, bom zacela pripravljat tedenski plan kuhanja. To pomeni da bom bolj zorganizirana in tudi v trgovini bo manj dileme, kaj vse naj kupim, saj bo listek vseboval le sestavine, ki bodo v prihajajocem tednu potrebne. Torej ne bom po nepotrebnem kupovala vec kot bom potrebovala. Tako bom prihranila denar. Pa se vedela bom da jemo zdravo ker ne bom kupila ze pripravljenih njokov (to sem sicer naredila zelo redko, a sem). In plan kuhanja bo vec kot dobrodosel, ko se bom spet vrnila v sluzbo in bom s prostim casom morala ravnati bolj rentabilno.

    In zdaj med pisanjem se mi je porodil se en nasvet, ki se je pri meni znasel na seznamu novoletnih zaobljub. Caji! :) Ker radi hodimo v hribe smo v preteklih letih ze nabrali kaksno zelisce. Letos bomo se bolj pridno nabirali in susili caje. Tako ne bo odpadnih filtrov, papirnatih skatljic in vreck. In za nabiranje cajev imam doma zasite culice iz starih bombaznih rjuh, ki jih po uporabi lahko prekuham. In caj materine dusice iz jase nekje dalec pod hribom je 100× bolj okusen od caja materine dusice, ki ga lahko naberem na vrtu in se vsaj 1x boljsi je od tistega kupljenega v trgovini. :) Preverjeno.

    Kar prevec sem se sedaj razpisala. No, se ze veselim tvoje naslednje objave in nasveta! ;)

    S toplimi pozdravi!
    Natasa

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O Nataša, hvala. To mi pa res veliko pomeni!
      Zelo sem vesela, da si se oglasila. Lepo je poznati bralce, pa čeprav samo po imenu. Upam, da se boš zdaj večkrat, ko ti je odlično zalaufalo. :)

      Tedenski plan kuhanja je odlična ideja. Jaz sem sicer bolj neorganiziran človek in je kaj takega zame utopija, sem pa že toliko stara in imam toliko receptov v glavi in tudi takšna živila v hladilniku, da kuham po načelu, kaj je v hladilniku za porabiti in kaj je v zamrzovalniku ostalo od zadnjič (če se mudi, ali sem sama doma).

      Čaji so pa tudi odlična ideja. Bravo!

      Hvala za komentar, oglasi se še.

      Izbriši
    2. Za kakšen tak tedenski plan kuhanja bi se tut jest priporočila :D

      Izbriši
  3. Hi,hi.. pri nas oblačila kar sami recikliramo. Kupim prvemu in nosimo, dokler se ne vidi skozi. :) Imam objavo na to temo. :)
    Ostalo pa ja, predvsem pri nakupih se pozna. Ko kupuješ samo še osnovna živila pa sploh. Enkrat na teden zelenjava, ostalo pa po potrebi.

    OdgovoriIzbriši
  4. Še en nasvet: vsak dan poberi eno 'klatežko', zablodeli odpadek. Na našem otočku nas to kar nekaj počne, vidim, da se tega navzemata tudi otroka. Na ta način preprečimo marsikateremu kosu plastike zaiti v reko in morje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super ideja, ja.
      Tega je res ogromno in pogosto na res nepričakovanih točkah.
      Včasih, se moram narediti prav "grda", da tečem mimo, ker sicer bi se lahko ves čas samo ustavljala. :(

      Izbriši
  5. Odličen zapis. Se mi zdi, da kljub vsemu vsak od nas lahko res veliko naredi za zmanjšanje svinjarije, in to že z malimi gestami, navadami, ki ja, jih potem tudi otroci samodejno (brez pridiganja!) prevzamejo. To je najboljša "ekološka" vzgoja.

    OdgovoriIzbriši
  6. Cel kup dobrih nasvetov! Predvsem hvala za idejo s pralnimi vreckami za zelenjavo. Takoj jih bom nabavila. Zelenjavo kupujem na lokalni trznici in v glavnem odnesem v cekarju brez embalaže, vsega se pa vseeno ne da. In plastične vrečke so mi prava nočna mora. Posnemanja vreden je tudi Irenin namig o pobiranju smeti. Nič nas ne stane, koristi pa zelo.
    Sama si tudi približno sestavim tedenski jedilnik in enkrat tedensko kupim tocno to, kar planiram. Zapravim manj in nič ne gre v nič. Če kaj od kosila ostane si obicajno vzamem za malico naslednji dan.
    Grem narocit vrečke, navdusena sem !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jej, tudi jaz sem navdušena, da navdušujem. Wiiii!!!

      Izbriši
  7. S podobnim se trudimo tudi pri nas. Od kupovanja osnovnih živil, do manjšanja števila odpadne embalaže. Tele vrečke nujno potrebujem!

    Še en predlog za tiste, ki pijete mleko: kupite steklenice in hodite po mleko do mlekomata / direktno na kmetijo. Res je, da ga je treba prekuhati, ampak je pa vsaj mleku podobno pa še embalaže bo manj. Prav tako je iz mleka doma mogoče izdelati praktično vse mlečne izdelke (skuto, kislo mleko, jogurt, kefir ...).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jp, tudi mi kupujemo mleko direktno na kmetiji in ga predelujemo naprej.
      Pa še preveriš lahko kako se ima kravica, ki ti daje svoje mleko.
      Navdušena sem tudi nad tem, da naše krave ne dobijo nič otave, kar naredi mleko še veliko bolj okusno in prebavljivo kot sicer.

      Izbriši
  8. Uf, jaz pa zase še nisem kupila iz druge roke.
    Čeprav sem prepričana, da se da dobiti tudi kaj lepega.
    Jaz ponavadi raje kupujem na razprodajah, pa so hlače pogosto tudi tam- tam... od 10 do 20 eur. :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Joj anita, ne vem zakaj tega nisem že februarja prebrala...no mene ti popolnoma zasvojiš. Dej še objavljaj take poste, čim več, ker ekvo...mene si kupila. Vrečke mi grejo full na živce, velikokrat ne zaprosim zanje, ampak zgleda da moram še korak dlje.
    Se učim od tebe...

    OdgovoriIzbriši

Dej mi kej lepega povej... :)
Žaljivi in nesramni komentarji bodo izbrisani.