sreda, 19. marec 2014

Post in doma izdelan jogurt

Za letošnji post si za spremembo nisem zadala kake težke naloge, kot prejšnji dve leti, ko sem se odpovedala preljubi kavi in ko sem se odpovedala mleku in jajcem.
Po moje imam letos že dosti drugega dela. :)

Zadala pa sem si, pa na zaradi posta in tudi ne časovno omejeno, ampak takole za zdravje in bolj eko. Namenila sem se jesti in  kuhati čim manj predelane hrane in čim več stvari skuhati iz nule.

Kruh že dolgo pečem sam iz odlične moke, ki nam jo iz domačega mlina na kamne priskrbi prijateljica.
Mleko nam po novem vsak drugi dan pripeljejo v oldskul stekleničkah iz sosednje vasi. Zelenjave ne jemo prav malo, pa še vedno premalo. Niti približno vse ne zelenjave vseh barv na dan.

Torej cilj je čim več zelenjave in čim manj embalaže, ampak ne za 40 dni. Za zmeri.

Hkrati pa sem vedno znova presenečena, ko se zavem kako smo pozabili na povsem enostavne tehnike za izdelavo osnovnih živil, ki jih iz neznanega razloga ne pripravljamo sami ampak jih kupujemo v trgovini.

Taki so tudi skuta, kislo mleko in jogurt.
Tokrat sem delala jogurt, tako po nasvetih s kulinarike. Od zdaj naprej bomo samo še takega jedli.

Kako:
Skuhala sem liter domačega mleka in ga še toplega nalila v kozarčke po 2 deci.
Vsakemu sem dodala žlico probiotičnega jogurta in premešala.
Sem mislila da bo mleko dovolj toplo, da se bo naredil jogurt. Pa sem zjutraj ugotovila, da je bilo mleko še vedno mleko.
Pa sem v večjo posodo nalila vročo vodo in pustila še štiri ure. Ko sem jih spet pogledala je bil jogurt tak kot mora biti.

Privoščila sem si ga s svežim mangom. Jutri pa s cimetom in javorjevim sirupom. Pojutrjišnjem pa z borovnicami in poteeeem.... :)

Dober je, pa še pršparamo*. Kupimo liter mleka za evro in dobim liter jogurta, ki sicer stane dva evra (tak ta dober, ki se lahko primerja z mojim, ne tisti iz hoferja).

*Beda. Ne glede na izraz ki ga uporabim, delam reklamo za eno od ta velikih marketov.








4 komentarji:

  1. Če prihraniš, nikogar ne oglašuješ :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pri sosedu "prihraniš pri hrani".
      Vsaj pred časom je tako "veljalo". :)

      Izbriši
  2. Domači jogurt.. Mmmm. Spet ga moram začet delat, si mi lušte naredila. S kruhom in zelenjavo je pa pri nas zelo podobna zgodba. Si mogoče že probala nardit domače maslo? Iz domače smetane? Mene zelo mika..

    OdgovoriIzbriši
  3. Joj Anita - bravo!! Ti imaš s povečanjem števila članov družine očitno (ne vem, od kje??:)) posledično več časa in več energije? N, sicer te pa osebno ne poznam - vedno tako hiperaktivna na toliko področjih?? Jaz samo capljam skozi dan z jezikom do tal, hehehe. Me navdušuješ - in se moram začet zgledovat po tebi! Ponovoletni sklep, hahaha.

    OdgovoriIzbriši

Dej mi kej lepega povej... :)
Žaljivi in nesramni komentarji bodo izbrisani.