ponedeljek, 23. september 2013

Dobrodelnost: Slivova marmelada za lačne malčke

Ko sem v soboto na FB objavila, da sem skuhala precejšnjo količino slivove marmelade, se je name kar usulo ponudb za slive. Menda so jih letos polna drevesa in nihče več ne ve kam naj z njimi.

Pa sem včeraj zvečer prišla na idejo, ki je zaenkrat še povsem nedodelana. A ker so slive že zrele, sem se odločila, da ne čakam z dozorevanjem še te ideje ampak vam jo kar tako ponudim v razmislek v upanju, da se razvije v akcijo. Akcijo kuhanja marmelade za lačne malčke.

Torej, kakor vemo, je v Sloveniji vedno več otrok, družin, posameznikov, ki se le s težavo prebijajo skozi mesece in ki so pogosto celo brez kruha, kaj šele, da bi bila na njem na debelo namazana domača slivova marmelada. In ker je letos bera tega sadja (in verjetno še kakega druga) res pestra, bi bilo škoda, da obleži nekje pod drevesi ali pa da iz njih nastane šnopc, za katerega vemo, da ga je v naših krajih raje preveč kot premalo.

ZATO PREDLAGAM, PROSIM, POZIVAM, da se na različnih nivojih organizirajo skupine, ki bi podarile, pobrale in skuhale domačo marmelado.
Nato pa jo:
-PODARILI OTROKOM V STISKI
-JO, V ZAMENO ZA PROSTOVOLJNE PRISPEVKE, PODARJALI NA RAZNIH KMEČKIH TRŽNICAH (da jo lahko tisti, ki si je ne morejo privoščiti, vzamejo brezplačno, tisti, ki si jo lahko privoščijo pa plačajo, po možnosti preplačajo).
-PODARILI ŠOLAM, VRTCEM, ZAVODOM, ki bi jo pripravili za malico ali zajtrk otrokom.

Mislim, da bi bila akcija primerna za OSNOVNE ŠOLE, PODJETJA, ORGANIZACIJE in DRUŠTVA, ki imajo na voljo KUHINJE ali velike LONCE in PEČICE, ter prostore, kjer bi se lahko prostovoljci srečali in pripravili sadje za kuhanje. Zakaj se ne bi zbrali na mestnem trgu in skupaj kuhali marmelado. Vsakdo bi moral prinesti le nož, nekaj steklenih posod za vkuhavanje in kako kilo sladkorja.

Akcija bi bila zanimiva za otroke in mladino, da bi sodelovali pri nečem pomembnem, velikem, ker otroci pri takih stvareh radi sodelujejo. Tako kot radi zbirajo star papir. Pa ne samo za otroke, oni so običajno bolj empatični od nas starejših. Tudi mi bi se morali združiti in namesto jamranja nekaj narediti. Nekaj takega s konkretnimi rezultati.Z akcijo bi se ponovno opozorilo na lačne otroke, na empatijo in na dobrodelnost ter na blagodejne učinke dobrodelnosti tudi za tistega, ki daje.

Torej, kaj pravite ste za? Boste pomagali?
Prosim javite se in sodelujte in če se vam zdi akcija izvedljiva, delite naprej, naj se razširi.

Hvala vam!

Tisti s ponudbami za slive... vzamem! :)
Se vam javim.






22 komentarjev:

  1. Super kul ideja!
    imam na voljo velike lonce + gorilec (od KPDG), žal pa nimam cajta pobirat sadja..
    Če bo akcija - pridem! in sm kantet mešat dokler se ne skuha :D
    Jasna

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živijo Jasna,
      akcija bo, kak gorilec in lonec nam bo pa tudi prav prišel.
      Se priporočamo. Javite se prosim.
      Hvala!

      Izbriši
  2. Super, hvala vsem!
    Javila se mi je že ena mamica, ki je stopila v kontakt v ZPM Idrija in prevzela organizacijo za naš okoliš.
    Več bo znano jutri in vas bom o tem redno obveščala.

    Zelo bom vesela pa tudi, če delile idejo naprej, da se še v kakem drugem okolišu najde kdo z energijo in opremo, da bo akcija čim širša.

    Ne pričakujem, da boste vzele organizacijo v svoje roke, bom pa vesela, če boste širili idejo, da se še kje najde kdo z veliko energije in se akcija izvede čim širše in se napolni čimveč lačnih želodčkov, ki bi si radi občasno privoščili tudi kaj sladkega. Samo delite in gotovo se bodo našli aktivisti.

    Hvala, hvala, hvala!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. super super super ideja.
    Mene kar srce boli, ko vidim sadje, ki ostaja na drevesih ali pa gnije pod njimi!

    OdgovoriIzbriši
  4. Kot sem že rekla - pohvalno! Bravo!

    OdgovoriIzbriši
  5. odliiiično, jaz pomagam pri vsem kar potrebujete, lokacija Maribor, davor@etika.si

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Davor hvala!
      Če rabite kako pomoč pri organizaciji samo povejte.

      Izbriši
  6. Zlata vredna ideja, pomagam, lokacija Maribor, davor@etika.si

    OdgovoriIzbriši
  7. Tudi jaz se javim za kuhanje! In pomoč seveda!

    OdgovoriIzbriši
  8. Živjo, sam imam ekološko trgovino na ljubljanski trznici. Lahko bi mi dali nekaj marmelad, da bi jih ljudje lahko kupili, izkupiček pa bi potem predal vam. Če ste zainterisirani mi lahko pisete na munda.blaz@gmail.com.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živijo, hvala za ponudbo,
      bomo videli koliko se jih bo nabralo.
      Najprej bomo poskušali kar razdeliti marmelade, da se niti ne igramo z denarjem.
      Če bodo še ostajale, se vam pa javimo.
      Hvala še enkrat.

      Izbriši
  9. Anita, še tukaj napišem, da si se odlično spomnila. Bolj malo sem pregledovala bloge zadnjih par mesecev in sem tole spregledala. Super ideja se mi zdi, da bi se uključile še šole in vrtci, samo ne vem če bi to marmelado lahko vključili v svojo prehrano, saj veš kako noro komplicirajo z tem HASAP-om. Pri nas tudi torte, čeprav je zapakirana in pregledana, iz trgovine ne smemo prinesti za praznovanje roj. dneva v vrtcu. Mulci sedijo okrog kartonaste torte in vsak ima pred sabo en piškot. Komično ampak resnično.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, je ane, hvala. :)
      To glede šol in vrtcev je hitro postalo jasno. Ampak menda da podarimo jo pa lahko. ZPM in RK.
      Pa še na tržnco jo bomo postavili v en, da jo bodo lahko tisti, ki jo potrebujejo kar vzeli, tisti, ki jo želijo plačati pa bodo lahko dali prostovoljne prispevke in bomo tiste podarili ZPM. Tak je plan.
      Ja tole s kartonasto torto je pri nas identično, le da še brez piškotov. :) Ampak to mene sploh ne moti. Veš koliko je to enih rojstnih dni in enih sladkarij, že tako jih je preveč.

      Izbriši
  10. Pozdravljena!

    Tudi meni se to zdi krasna ideja. Letos je res ogromno sliv in pri nas smo marmelado že kuhali, tako da ponujam 10 pripravljenih kozarcev, prevzem v Ljubljani ali v Trbovljah. Javite se na sgnezda@gmail.com, če vam pride prav.

    OdgovoriIzbriši

Dej mi kej lepega povej... :)
Žaljivi in nesramni komentarji bodo izbrisani.