četrtek, 18. april 2013

Ovseno mleko

Ko sem se odločila, da preneham uživati mleko in mlečne izdelke, sem hitro ugotovila, da je od vseh nadomestkov mleka v kavi še najboljše ovseno mleko. Nekaj časa sem ga kupovala, ampak ker ni ravno poceni sem kmalu začela razmišljati, da se ga da verjetno pripraviti tudi doma.

Lani enkrat sem namreč doživela klik in ugotovila, da je veliko večino izdelkov, ki jih kupujemo, povsem preprosto izdelamo tudi doma. In presenečena sem bila, koliko ljudi ne pozna receptov za povsem osnovne jedi.

Kukrkoli že, pobrskala sem po Pinterestu, prebrala etiketo in ugotovila, da so v ovsenem mleku samo štiri sestavine. Oves (ali ovseni kosmiči) 10%, voda, sol in sončnično olje.
To pa ne more biti prav zakomplicirano za izdelavo, ane? Sevede ne!

Torej, skodelica ovsenih kosmičev, ki jih čez noč namočimo v litru rahlo osoljene vode in dodamo žličko sončničnega (al pa kakega drugega, z neizrazitim okusom) olja.
Jaz potem to zadevo kar zmiksam. Miksam kar kako minutko ali dve. In odcedim. Lahko skozi bombažno krpo ali pa kar čez gosto cedilo.

Mleko zdrži v hladilniku skoraj cel teden. Stane pa ene 10 do 30 centov. Odvisno ali kupite Bio, Eko, Organic ali Hofer ovsene kosmiče.

Gosto snov, ostanke kosmičev, pa kar hitro vržem nazaj v mikser, dodam še kako jagodo, banano, jabolko, malo javorjevega sirupa in nastane okusen in nasiten smoothie.






4 komentarji:

  1. Ka bam prubau, bam pa komentirau, prej pa nje...

    OdgovoriIzbriši
  2. probala in ..... zadovoljna.
    še smoothie pripravim, da bo izkoristek 100%

    hvala za idejo

    p.s. imaš še kakšno v rokavu? :)

    OdgovoriIzbriši
  3. NIna, imam. :)

    Na podoben oz. enak način lahko narediš tudi mandljevo mleko, ki je še bolj jami.
    http://www.culinaryjourneybyme.com/

    OdgovoriIzbriši

Dej mi kej lepega povej... :)
Žaljivi in nesramni komentarji bodo izbrisani.