nedelja, 10. marec 2013

Poslastica dneva: veganske palačinke

Vsak teden, ki preteče sem bolj vesela, da sem se lotila brezmlečnega in brezjajčnega posta. Vse bolj ugotavljam, da mi takšno prehranjevanje ustreza in vse bolj se izogibam tudi mesa. Že prej sem večkrat opazila, da mi obleži v želodcu, zdaj mi pa nekateri kosi prav smrdijo. Sploh salama. Fuj, fej, prav voham antibiotike v njej. Čeprav prav odpovedati se mu pa ne bi mogla. V soboto sem za kosilo pripravila mesno pito in bila je fantastična. Temu se ne morem upreti. Ne še. Zaenkrat imam v načrtu, da bom po postu nadaljevala s tako prehrano, le med vikendi si bom privoščila tudi kako dobro pico ali lazanjo. Vsekakor bom bolj izbirčna pri izbiri mlečnih izdelkov.

Nekajkrat sem tudi grešila v tem tednu, a nikoli "nalašč". Enkrat sva šla na kosilo, pa niso imeli ničesar brez mleka in jajc, sem jedla testenine z pršutom in omako. Potem smo naredili (no, moja je bila zgolj ideja, delala jih je mama) čišpave knidle. Toliko sem se spomnila, da sem ji predstavila chia semena namesto jajc, ki so odlično opravila svoje delo. Na maslo sva pa pozabile. Sem jih jasno vseeno jedla. Jih imamo čisto preredko na krožniku, da bi se jim uprla.

Potem sem pa še danes za zajtrk napravila dve dozi palačink. Ene z in ene brez. Pa je David zadnjo z zložil na kup brez. Sem šele na pol poti ugotovila, da ni prava. Ker ni bila tako dobra.

Take palačinke mi je prvič spekla Monika. Tokrat sem jih jaz spekla zanje. Že tako ali tako so boljše kot navadne s svežim s sadjem so pa fenomenalne. Za vsejedce sem pripravila še mascarpone z malo javorjevega sirupa in vaniljinim sladkorjem. Menda je bilo odlično.

Palačinke brez mlaka in brez jajc pa pripravimo takole:

Skodelica pirine moke
Pol skodelice ajdove ali ržene moke
pol skodelice kokosovega mleka (iz konzerve)
2 dl radenske (jaz sem jo dodala precej več,  skoraj pol litra)
ščep soli
Vanilijin sladkor
2 žlici olja (jaz sem uporabila laneno)
2 žlički chia semena ali laneno seme (priporočam chia, ker se hitreje raztopijo in naredijo sluz), ki jih namočimo v nekaj vode in pustimo stati nekaj časa (chia semena kako uro ali dve, laneno seme pa čez noč)

Zmešamo vse skupaj in spečemo kot ponavadi.





+

10 komentarjev:

  1. Super! Odkar berem Jureka, tut mene vsebolj mika veganstvo.
    Kako bi se pa lazanji uprla pa ne vem :-).
    Pa naštudirat vse te nadomestke tut ne vem če se mi da.
    Na palačinke se pa povabmo :-).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, veganstvo je po moje kar težko, če hočeš dobiti vse kar telo rabi.

      Palačinke pa dobite, jasno!

      Izbriši
    2. Veganski način prehranjevanja ni težek, prav nasprotno. Brez skrbi, vse, kar človeško telo rabi, dobi v sadju, zelenjavi, žitih, stročnicah, oreščkih itd.. Narava ima odgovor na vse naše potrebe. ;)

      Izbriši
  2. Uh, tole pa definitivno probam! Granola je tok fajn, da se je ne upam več pečt, ker takoj zmažemo. ;) Jaz sem pa delala od 1.4.2012: 32,14 veganske palačinke z ovsenim mlekom. Moj brat jih je z riževim al pa mandljevim, pa se ni tok obnesl. je bil bolj šmorn, manj palačinke. ;) Pa chio sem zmlela prej, se je lepše razporedila po masi. Men je bil največji izziv natuhtat, kako jih pol optimalno spečt. ma ko je masa stala ene pol ure, je blo prec lažje. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, meni se je prva zelo počasi spekla, potem so se mi pa čist normalno pekle naprej. Chia so pa tako micena semena, da se meni ni zdelo potrebno mleti, pa tudi čutilo se jih ni spljoh.

      Izbriši
  3. Ja, ja... ampak ne tako dobra kot v mesni. Ampak sir in bešamel bi pa težko pogrešala.:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sir in bešamel se vse da naredit v veganski obliki...vsak jaz sem s svojo vegansko "mesno" lazanjo na ta način pretentala mesojedce, da jim do konca praznega krožnika ni bilo jasno da ni bilo mesa, mlečnega bešamela in sira noter ;)

      Izbriši
    2. Videla sem neko varianto z cashew oreški, je to to? Se priporočam za recept.

      Izbriši
  4. O, tole pa izgleda super! Skodelica v receptu je mišljena ameriška? Zagotovo bo kmalu na sporedu:)

    OdgovoriIzbriši

Dej mi kej lepega povej... :)
Žaljivi in nesramni komentarji bodo izbrisani.