sreda, 20. februar 2013

Postna spoved, teden 1

Prvi teden mojega posta je mimo in prišla sem do prvih spoznanj glede le-tega.

Prvo postno jutranja kavo sem srknila, brž ugotovila, da ima okus po blatni luži pred blokom in jo še isti hip zlila v lijak. Ne, kava s sojinim mlekom ni kava z mlekom. Je pa kava brez mleka kar naenkrat postala strašno dobra. Le prehitro je zmanjka.

Zaobljube mi pašejo. Sploh ne znam določiti komu sem se zaobljubila, recimo da postu samemu, a mi paše. Ne grešim, niti nimam želje po tem, da bi. Danes zjutraj sem jedla kruh in med, pa sem si zaželela šalco mleka zraven. Ampak me je takoj minilo. Brez trpljenja. Zakaj pa se ne morem zaobljubiti samo sebi, pa shujšat tistih presnetih 5 kil, le zakaj? Jebelacesta!

Aja, ko smo ravno pri hujšanju, ja, računala sem, da bom zaradi brezmlečne in brezjajčne dijete kako kilco shujšala. Pa se bojim, da iz te moke ne bo kruha, ker je kruh preprosto predober. Ko bi vi samo vedeli koliko dobrih stvari je, ki niso iz jajc in iz mleka. Palačinke brez mleka in jajc, ki mi jih je spekla Monika in sem se jih nažrla, da mi je bilo slabo. Mlečni riž iz basmati riža in kokosovim mlekom namesto mleka. Njama. Sadno zelenjavni smutiji za zajtrk z doma pripravljenim riževim mlekom, v teh je celo sojino mleko prebavljivo. Domač kruh pa marmelada ali med. Za kosilo pa divji riž s porom in špinačo ter malo sojine omake, pogača s porom, cel kup zelenjavnih juhic, solatke s tuno, pa polenta z golažem. Tako kuham za celo družino,  takrat ko so doma, pa sploh ne vedo kaj jih je doletelo.

Mika me, da bi opustila še meso, vsekakor pa zmanjšala. Ravno prav sem v tem času začela brati še Scotta Jureka: "Jej in teci" in sem se pustila navdahniti veganstvu. Pa še take fine recepte ima za veganske jedi.

Malce sem pa tudi goljufala ane, oz. nisem preveč komplicirala. V petek smo po celem dnevu dela in pohajanja po Ljubljani zvečer strašno lačni zavili še v McD. Sem se spomnila naročiti Beef Wrap brez majoneze, da bi povprašala še po siru, se pa nisem spomnila in nisem pomislila nanj, dokler nisem začutila okusa v ustih. Seveda sem sendvič vseeno pojedla. Ker stran metat je pa še slabše kot grešiti na postu. Pa nekaj belega kruha sem tudi pojedla na smučanju, čeprav vem, da se v njem najde tudi nekaj mleka. Ampak nisem hotela komplicirati.

Ugotovila sem, da je največja težava postenja ta, da jedi, ki se jim odrekaš zamenjaš z nezdravimi jedmi. Ker najbolj enostavno je vzeti pomfri namesto sendviča ali čips namesto nečesa sladkega. Sploh ko si nekje na neznanem terenu in lačen. To pa ni moj namen.

Me prav zanima, ali mi bo v prihodnjem tednu začelo primanjkovati lahktoze ali pa mi bo uspelo najti še dovolj preprostih receptov za okusne jedi. Pustimo se presenetiti.

9 komentarjev:

  1. Drzim pesti, da ne zacutis potrebe po laktozi...laktoza samo sluz dela...bljak :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Anita ti si prav za vzgled :) al pa za vzbujanje slabe vesti :) pa recimo, da tako v pozitivnem smislu. Mene tud glih tistih 5 kil zaj.....

    OdgovoriIzbriši
  3. Ma dobra si, jaz te prav občudujem :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Wuhuu, bravo! :) Razno razni smutiji pa itak zmagajo! Čez potreseš še malo semen, oreščkov in poslastica je tu! :)

    Všeč mi je tudi ideja, da bi zmanjšala mesne izdelke. Plosk, plosk! :)

    P.s: Pa sej ni took zanič sojino mleko. Slej ko prej, se navadiš okusa. :) Sem pa dobila riževo mleko, tako da poskusim še tega ..

    You go girl! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je, je... še vedno je zanič. :)
      Sem pa danes poskusila mandljevo. Je pa tako dobro, da mleko pokvariš z kavo ne obratno. :)

      Izbriši
  5. Si poskusila kavo z lešnikovim mlekom (isola bio, majo v DM, pa v merkatorju najbrž tudi)? Meni je čudovita;) od brezmlečne diete ti bo mogoče pobralo čisto tanko plast maščobe, predvsem na obrazu in vratu (če je sploh imaš kaj tam; jaz nisem vedela, da jo imam;)), no, vsaj taka je bila moja izkušnja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mmm, nisem. Bom poiskala.
      Sem pa poskusila mandljevo mleko. Njami. :)

      Izbriši
  6. občudovanja vredno Anita................

    OdgovoriIzbriši
  7. A zaradi Jureka si se odločila opustiti mleko in jajca?

    Jaz si zaenkrat tudi težko predstavljam, da nikoli več ne bi jedla lazanje in pice z mocarelo, pa še česa. Ampak večino časa bi se pa rada vegansko prehranjevala. Tako zaradi zdravja kot tudi zaradi živeli. Razmišljam, da bi si po postu določila dan ali dva na teden, ko bi lahko jedla sir in meso.

    OdgovoriIzbriši

Dej mi kej lepega povej... :)
Žaljivi in nesramni komentarji bodo izbrisani.