torek, 12. februar 2013

Post

Otroštvo sem preživela precej krščansko, pa nisem nikoli slišala za 40 dnevni post. No lažem, slišala sem že, nisem pa slišala, da bi se ga kdo prav zares držal. Verjetno je bilo takrat govora o čisto pravem postu. Takemu čist brez jest.

No, v zadnjih letih se o postu poslušamo na vsakem koraku. Le v rahlo drugačni obliki. Takemu, da se odpoveš samo eni stvari. Po možnosti eni taki, ki ti sicer "dela probleme".  Da se malce očistiš, psihično okrepiš, testiraš lastno vztrajnost in vzdržljivost.

In ker so meni taki testi vzdržljivosti vedno zanimivi, sem se lani odločila, da se za 40 dni odpovem kavi.

Uf, sm frikica, kako težko nalogo sem si zadala. To se mi je zdela misija nemogoče. Ker kavo imam pa rada. Zelo. Priznam, zjutraj vedno najprej postavim kavo na štedilnik, šele potem razmišljam kaj naj dam mulcem za zajtrk. Vedno si jo natočim v "ta veliko" šalco, z žlico sladkorja in veliko mleka. Potem pa jo srebam celo dopoldne. Da je na koncu že mrzla, taka za lepoto, kot pravijo*. Po ene tri na dan spijem in si jih skuham tudi če sem sama doma, ali si pa pogrejem tisto, ki je ostala od prejšnjega dne. Da bi kdaj rekla NE! ko mi je kdo ponudil kavo, se tudi ne spomnim, pa tudi če mi jo je ponudil ob desetih zvečer. In ja, vseeno spim ko bubica.

Prvi dan sem imela nekaj težav. Sem si jo želela. Pa sem si skuhala zeleni čaj in ga srebala celo dopoldne. Imela sem rahel glavobol, ki je bil tretji dan najhujši, četrti dan je izzvenel. Da ne zgubljam več vašega časa s tem dolgčasom. Sama sebe sem popolnoma presenetila. Kave sploh nisem pogrešala. 40 dni je bilo mimo kot bi mignil. Pregrešila se nisem niti s Pocket Coffiem in sem vztrajala še ker nekaj časa. Dokler mi je ni spet nekdo ponudil ene take taprave, jutranje, sveže, dišeče.

In ker je šlo prvo leto res gladko skozi, sem si za letos zamislila še težjo nalogo. Ampak tale bo pa res težka. Letos se bom odpovedala mleku in jajcem.

Ker sta moja dva mulca očitno edina mulca daleč naokoli brez krčkov in alergij (saj vem da ne HB, but it sure feels like it!), mi ni bilo nikoli treba paziti pri dojenju. Večina prijateljic se mora paziti vsaj nečesa. Če nimajo krčev od mleka so flekasti zarad jajca, če ni to, je gluten, če ni to, je pa vse skupaj. In kolikor se mi smilijo njihovi otročki, sem po tihem fouš vsem tem mamicam, ker so po porodu vse kar naenkrat (še bolj) suhe kot so bile prej. Ko hočem katero od njih povabiti na kosilo pa nastane problem, saj hitro ugotovim, da nimam kaj skuhati. V vseh jedeh je sir, jajca, smetana, mleko. Vsaj v ta dobrih. Zato bo to zame velik izziv. Plan je, da jem čim več osnovnih živil, tistih, ki jih ponavadi pojemo premalo. Polento, fižol, riž, leča, testenine in veliko sadja in zelenjave.

Torej, za test volje, iz simpatije do mamic in otročkov z alergijami, pa malo tudi čisto iz koristoljubja, se od zjutraj naprej odpovedujem mleku in mlečnim izdelkom ter jajcem v vseh oblikah. Kako bom to speljala, se mi niti ne sanja. Še to ne vem, kaj bom jedla za zajtrk. Bom pa vodo pila, to bo najbolj zihr.

In ravno ko smo se zvečer, z zalogo pred postnih krofov, vračali iz trgovine  nas je na stopnišču ustavil sosed in nam v pokušino ponudil še deteljico svojih, še toplih, obročkastih, s sladkorjem posutih krofov. Še enega si bom privoščila pred spanjem. Ima da me boli trebuh danes. Bom jutri vsaj vedela zakaj se postim.

 *Ne zato ker bi nas delala mrzla kava dejansko polepšala. Zato, ker se je včasih mičnim dvorskim gospodičnam na toploti stopil puder na obrazu. Današnji pudri dobro prenašajo toploto, zato lahko komot pijete toplo kavo, če vam paše. :)

Bi dala fotko od sosedovih krofov, pa jih nismo uspeli ujeti v objektiv. Simon, Mojca, hvala! Fantastično so vama uspeli!




22 komentarjev:

  1. Pa ti si fenomenalna!!! Držim pesti, sama pa se očitno po stari navadi spet ne bom "obremenjevala" s postom :-/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čsaki, čaki, do fenomenalne mi manjka še vsaj 40 dni posta. :)
      Ok, prvega sem uspešno preživela.

      Izbriši
  2. Tut jaz držim pesti! Res upam da ti uspe, sploh tista brez mleka. Brez jajc, glutena že, ampak brez jutranje kave z mlekom- no go :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uf, ta bo najbolj težka. Zna biti, da se kavi skoraj v celoti odpovem.
      Ker včeraj sem si najprej napravila eno s sojinim mlekom, pa je šla gladko v lijak. Bljak. Kot da bi pila lužo pred blokom. Sem hitro ugotovila, da črna kava sploh ni tako slaba.

      Izbriši
    2. Ha,ha.enako sem jaz naredila po Urbanu. Raje črno kot pa s sojinim mlekom :).

      Izbriši
  3. Dobra si. Jaz pred nekaj tedni nisem imela časa spit ene kave v celem dnevu, me je zvečer tako bolela glava da se še premikati nisem mogla. Brez jajc in mleka pa ne znam kuhat. Če jem več sadja in več pijem, sem samo napihnjena (kot v 7 mesecu nosečnosti, lačna pa kot volk, oz tudi počutim se kot volk pri 7-ih kozličkih:)))
    Lani sem se odpovedala alkoholu in kupljenim sladkarijam. Letos velja isto.
    Se pa držim, da je v petkih brezmesni dan.
    Lenka

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. No, bomo videli. Jaz sem itak vedno kot v 5 mesecu nosečnosti, tako da na slabše skoraj ne more iti. :)

      Izbriši
  4. Go Anita, go! :) Jaz se pa, isto kot lani, odpovedujem sladkorju. Za 40 dni! Bom zmogla? Bom! Ker nisem sama v tem "dreku"! :) Srečno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaz sem predlani zdrzala 40 dni brez sladkarij. In sem potem kar nadaljevala. Lani sem poskušala, pa mi ni šlo. Letos sem pa spet na preizkušnji...

      Bomo ja!

      Izbriši
  5. Wau. Sem s tabo. V mislih ;) ne vem, ce bi si kaj takega upala...jaz sem bolj za varianto, da bi 40 dni delala nekaj, kar obicajno ne....telovadila? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ti.na, tudi to ni slaba ideja. :) Torej se postiš od lenarjenja na kavču. ;)

      Izbriši
  6. Skrbnik spletnega dnevnika je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  7. Hm... moj zajtrk je brez mleka in jajc... ovseni kosmiči, sadje (brusnice, rozine, pa kakšna hruška ali jabolko), oreščki - lešniki, mandlji, indijski, kar je pač pr hiš, chia semena, goji jagode, če so, pa sončninča semena (mimogrede, semena in oreščke je fajn namočit čez noč) in zalito z ovsenim mlekom. :) Njam. Včasih to še malcam. ;)

    T

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A ti tudi?

      Oreščke imam jaz rada fajn hrustljave, kosmiče pa namočim. Ovseno mleko moram torej kupiti v ponedeljek. Super.
      Ker zadnje dni jem samo kruh in marmelado, pa mi bo počasi začelo presedati.:)

      Izbriši
    2. Matr si pridna. Jaz bi tud mogla kej takega izvest posebi zarad migren, ker bojda je 90% možnosti, da gre za alergijo na gluten ali pa mleko.
      Bom k bom velika. :)

      Izbriši
  8. Hvala za te info. Moram malce stestirati razna mleka. :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Zdej sem se prav nasmejela ob prebiranju kako piješ kavo, ker jo jaz tudi tako. Tudi moja je vedno mrzla preden je ni več, ker jo pijem po požirkih in v vsakem zares uživam. Včasih, ko smo kje na obisku in vprašajo, če bomo kavo, moj vedno komentira: Barbi je ne bo, ne bomo toliko časa tukaj. :)

    Sem pa ravno včeraj razmišljaja čemu bi se jaz odrekla. Mogoče sladkarijam. Ampka ne letos, smo bili ravno na smučanju, tam pa brez tega ne gre. :) Drugo leto. Mogoče. ;)

    Ovseni napitek je tudi meni OK. Ampak ne, da bi ga kar takole pila. Jaz sem ga dodala zmiksanemu sadju in mulčku, ko si je zaželel kakav. (Imel je ful moker kašelj, mleko pa baje zasluzuje.)

    OdgovoriIzbriši
  10. Ej, ob nedeljah post ne velja.
    Eno leto sem se namreč postila s sladkarijami (uf, ja, je blo težko), in ko mi je na koncu že skoraj zmanjkovalo moči, sem šla računat koliko dni mi je še preostalo. In ko sem že 5ič preštela koliko dni se moram še postiti, sem ugotovila, da je 40 dnevni post daljši kot 40dni... Pa mi ni bilo nič jasno. Dokler se nisem usedla za računalnik in mi je stric Google povedal, da nedelje ne spadajo v post... In če potem prešteješ dneve, se pa izide. :-)
    Tako da, ko/če bo kriza, si kakšno nedeljo le privošči...
    In BTW, tudi moj sin ni imel prav nobene alergije - tako da mogoče te bom posnemala čez kako leto. ;-)
    Držim pa pesti, da ti uspe.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uf Techka, zaradi te tvoje informacije sem imela pa prav težko soboto.
      Čisto mi je podrlo sistem.
      Not kul. A to pomeni, da je tudi Jezus ob nedeljah jedel? Krneki. To potem ni 40 dnevni post, to je 9krat po 6 dni posta.

      Jaz se bom še naprej postila tudi ob nedeljah. Le meso bom jedla takrat.

      Izbriši
  11. Se opravičujem, če sem ti podrla sistem - nisem želela.

    Do sedaj mi še nihče ni znal odgovoriti na taista vprašanja, kot si jih napisala ti. Edino ta stavek sem našla: Iz štetja so izvzete nedelje v postnem času, saj za kristjane vsak nedeljski dan pomeni malo veliko noč. Zakaj je pa ravno 40dni, pa še nisem odkrila.

    Še 1x oprosti...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hej, hej... brez skrbi.
      Don't kill the messanger, pravijo. :)

      Izbriši

Dej mi kej lepega povej... :)
Žaljivi in nesramni komentarji bodo izbrisani.