četrtek, 3. januar 2013

113

Letošnji zaključek leta je bil res pester. Pa bi pričakovala ravno nasprotno, glede na to, da sem že od sredine decembra izkoriščala neprenosljivih osem dni lanskega dopusta.

Cele dopust je bil eno samo nihanje. Od prijetnega k zoprnemu in nazaj. O vsem lepem bom še poročala, večino trpljenja, fizičnega in psihičnega pa so povzročili poki petard. Ne poki, detonacije. Tresle so se stene, šipe, dvigovalo je pokrove jaškov, budilo nas je iz sladkih sanj.

Poki petard pri meni že itak spadajo v kategorijo "vedno znova in znova", ampak tole kar se je dogajalo letos je bilo pa prava nočna mora.

Falotom s petaradmi (ne petarde, eksplozivna sredstva) pa je bilo povsem vseeno za nas. Metali so jih v nerednih a pogostih intervalih podnevi in ponoči. Enkrat so začeli že ob petih, drugič so se razgreli šele ob polnoči. Ob dveh ponoči je postalo ravno zabavno. Enkrat me je skoraj kap ob štirih zjutraj.  Ni jim bilo mar če jih kdo vidi. O njihovih imenih so že ptički čivkali, vsi smo vedeli kdo so tisti, ki povzročajo najhujše poke. In ker imamo tik pod oknom beznico, za katero pravila ne veljajo, je bil največji žur ravno pred našim blokom.

Bilo je tako hudo, da smo se mnogi krajani že povezali med seboj in se ob vsaki detonaciji obveščali kdo bo/je klical policijo in razmišljali kaj naj storimo. Nismo si pa upali ukrepati na lastno pest, smo le računali na policijo. Mnogi je tudi niso klicali, ker so že vnaprej obupali nad njihovim ukrepanjem. No, mnogi pa nismo. Naivčki.

Sploh jaz sem en tak naivček. Vedno verjamem v dobro ljudi, v teorije zarote ne verjamem, ker ne verjamem, da se zna večja količina ljudi združiti in naklepati in vnaprej planirati. Mislim, da večina dela slabo bolj zato, ker jih baš boli in ker se niti ne poskušajo vživeti v slehrnika. In ker je pač zabavno gledati kako sredi noči zalimani starci  v gatah pri minus deset lezejo na balkon in gledajo kdo jih budi in vpijejo in mahajo s pestmi po zraku.

Ampak od vestnih policajev z nageljni v gumbnicah bi pa pričakovala, da bodo vendarle malce empatični. Če ne drugega, da se nas bodo po mnogih, mnogih, mnogih, mnogih klicih na pomoč vendarle nekoliko resneje odzvali. Ampak ne, o ne.. veste kaj so nam povedali... da je novo leto in da moramo pač potrpeti ker tako pač bo do Silvestovega. Potem bo pa že počasi mir. In če smo bili le preveč sitni in se nismo strinjali s tem, da take petarde/bombe lahko kar tako pokajo, so globoko vdihnili (zraven zavili z očmi, tistemu čez mizo pomignili, da je spet ena zmešana baba na telefonu) in rekli da bodo nekoga poslali. In enkrat so jih menda res. Menda so pol ure sedeli v naši "piceriji" in takrat ni počila niti ena petarda. So nas pa z eksplozijo obvestili kdaj so policaji odšli.

Na Silvestrovo je bilo pa sploh katastrofa. Ker smo pač doma v središču kraja in je bil naš kraj letos zadolžen za novoletno zabavo, smo bili seveda deležni tudi tega, kot že mnogokrat doslej. No biggie. Muska sploh ni moteča, če se zabavajo na placu me tudi ne moti. Ampak seveda je to privabilo tudi naše petardaše. Ti so si dali duška že popoldne, nas na srečo do večera ni bilo doma, ker smo imeli prijetnejše delo, in takrat so jih videli vsi. O imenih natančno obvestili policijo in čakali. In čakali, in čakali. Zunaj pa je pokalo in pokalo in pokalo. Med nastopom Romane Kranjčan, med pavzo, med večerjo, med žurko. Okna so žvenketala, stene so se tresle, nas je ob vsakem poku vrglo pokonci, otroci so jokali, živali so se skrivale. Policije pa od nikjer.

To me je pa res razpenilo. Ker, ko naivček v meni ugotovi, da nima prav. Takrat se pa razpi... Spet sem klicala policijo in jih napenila, da so oni neodgovorni, ker ne ukrepajo. Ker take petarde nikakor ne spadajo v kategorijo 1 petard s pokom, ki so dovoljene v teh dneh. Nikakor. In ker vedo kdo jih meče, pa ne ukrepajo.  Ampak ne, nikakor ne. Oni, po njegovem menju, niso prav nič neodgovorni. In to me je še bolj razpenilo. Aaaa, ampak tu sem potem obupala in samo še čakala na konec in klela vsakič ko so nam kocke med "katanci" kar same zletele iz rok ob vsakem poku.

Malo pred polnočjo pa je sosed šel na plac in zagledal enega od falotov, ki je ravno hotel odvreči svojo molotovko, petardo, whatever. Hotel mu jo je odvzeti, potem se je vmešal še en in še en in začel se je ravs. Potem so policaji pa le prišli... in napisali kazen... sosedu!!! Eat this, naivček! Če mu jo bo po kakem slučaju res treba plačati, nas bo toliko prispevalo zraven, da bomo imeli rezervni sklad za še mnogo naslednjih.

No, to so pa govorice, ampak ko je policaj odhajal od soseda, je menda dobil eno teh petard pod noge. Potem pa so menda popisali in odpeljali enega od falotov. Do jutra je bil potem mir. Ob sedmih pa smo spet doživeli budnico. Res prijeten začetek leta.

Zdaj pa čakamo na odgovor s policije, kako si razlagajo zakon o eksplozivnih sredstvih in pirotehniki, da so take petarde po njihovem mnenju kar dovoljene. Imam občutek, da bomo še kar nekaj časa čakali.













3 komentarji:

  1. Odlično napisano....

    OdgovoriIzbriši
  2. Viš MB, ravno v tem je fora. Ker JE PREPOVEDANA prodaja, posedovenje in uporaba vseh petard, katerih glavni cilj je pok, (RAZEN tistih, iz kategorije 1, ki so namenjene za uporabo tudi v notranjih prostorih - v času novoletnih praznikov). Take petarde lahko samo izdelajo sami ali uvozijo nekje iz Kitajske. Legalno naj jih ne bi bilo mogoče dobiti.

    Ravno zato je zame odnos policistov še toliko bolj šokanten.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ej, vsakič ko bo še kakšna počla, pomisli da če bo vse prav boš drugo leto gledala ognjemet iz Javornika v čisti tišini;-)! Drugač je pa vsa ta zadeva zame metanje denarja v zrak. Sploh ne vem zakaj nisem bolj vztajala, da Rafe na kupi tistih 5 raket:-/!

    OdgovoriIzbriši

Dej mi kej lepega povej... :)
Žaljivi in nesramni komentarji bodo izbrisani.