petek, 28. december 2012

Secret revealed: ščep soli

Že leta in leta pečem pice in kruh pa je vse vedno plevko. Skoraj brez soli.
Pa me ne izuči in me ne. Kot da nisem otrok interneta. Ker na internetu je vse. Itak.

No, zdaj me je končno srečala pamet.

Ščep soli pomeni 1,8 do  2,4% soli glede na moko. Jaz sem se odločila za 2%.
Včerajšnji kruh je bil popoln in današnja pica tudi. Njama. :)

Pa še recept, ko sem ravno tehtala. Ampak pri meni to ni eksaktna znanost je vseeno na približno:

Liter tople vode,
Kilo moke (fifti-fifti pirina polnozrnata in mehka bela)
Dve vrečkici suhega kvasa.
20g soli.

Potem pa dodajam moko še toliko časa, da se lahko testo dobro pregnete ampak da je še vedno precej mokro.

Nato ga pustim kako uro vzhajati, ga še enkrat pregnetem preložim v pekač in po vrhu premažem z vodo.  Preložim v pečico, kjer ga pustim kako uro na 180. Ko se ohladi dam tri četrtinke v zamrzovalnik ena četrtinka pa izgine v naslednjih 24 urah. :)

Moka je pa domača, iz Karlovškega mlina. Odlična!




7 komentarjev:

  1. :) izgleda super odlično. moj nad-odličen kruhovski recept (baje pa originalno od mojstra Goljata): pol kile moke, slaba čajna žlička sladkorja, pol kocke kvasa, 3 dl mlačne vode, pol deci olivnega, slabi 2 čajni žlički soli. Super kruh:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Saj domači so vsi super, tako ali drugače. :)

      Izbriši
  2. o wau, čist drgačn recept kot muj! jest nardim kot MB, brez olja in s pol mejn soli (na marama zlo slanu, ne zatu ka na vim kuk je ščepec:) )
    sploh si na predstavlem kk funkcionira tu z 2deci več vode na pol kile muke. men se je zmiri razlizl če je blu premokru :o opiši :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, sej tale se tudi razleze, zato ga pa dam v pekač z robom.
      Ampak potem tudi lepo naraste in je res super truper rahel. :)

      Izbriši
  3. dokler ne prubam ne murm neč rečt:)

    OdgovoriIzbriši

Dej mi kej lepega povej... :)
Žaljivi in nesramni komentarji bodo izbrisani.