torek, 24. maj 2011

BIO jajca

Sem bila v Tušu in sem opazila, da imajo BIO jajca.
Zdaj pa prosim, pejte jih kupit, preden jih vržejo iz prodaje. Res je, da so enkrat dražja kot jajca iz baterijske reje, ampak pri 50 centih na jajce namesto 25 nas ne bo pobralo. Kure nam bodo pa hvaležne.

Kakšna je razlika? Taka

Takole izgleda baterijska reja. Pri hlevski je podobno, le da niso v nadstropjih in se lahko nekoliko premikajo. Prosto rejo ste pa najbrž že kje videli. Kajne?

Pa piščanci? Kako se naredi piščanca? Važno da je poceni!


Sama sem že iskala v prosti reji vzgojenega piščanca v trgovini in tudi pri mesarju. Pa se jih ne da dobiti. Dobi se jih samo na eko-tržnici in "po vezah". A ni to žalostno. Problem je pa v tem, da kupci ne zahtevamo kvalitete ampak kvantiteto in kupujemo kar je najcenejše. Ampak dragi moji, ali ne bi raje jedil piščanca nekoliko redkeje pa takrat boljšega? Ali pa kak sladoled in/ali čokolado manj? Mogoče kako cigareto manj?

Se opravičujem za provokacije in morje linkov, ampak ko se začneš poglabljati te potegne v globine. Pa sem šele enih 10cm pod gladino. Lahko vas popeljem še globlje.

5 komentarjev:

  1. Mi imamo to srečo, da dobimo jajca brez štampiljke :)
    piščanca pa v BTCju na tržnici. Ja, kila je čez 20€, ampak pa kaj, piščanec je pa taprav!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Z jajci imamo tudi mi srečo, da jih večinoma kupujemo od kmeta. Piščanec je pa druga zgodba, sploh zdaj, ko sem si ogledala kako "delajo" piščance. OMG!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja, pri nas je tudi z jajce lažje kot s piščanci. Pravzaprav sploh ne vem, kje bi lahko dobila ta pravega piščanca? Se spomnim, ko jih je mami naročila pri sodelavki.

    OdgovoriIzbriši
  4. Jaz sem ga nazadnje dobila po porodu. Me je mama futrala z kurjo juhico, da mi je skozi ušesa ven gledala.

    S piščanci je res grozna situacija.
    Bo treba res kupiti zemljo in jih vzrejati. Se že vidim, zarečen kruh pa to. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Zofija, ja se strinjam. Eno piščančje življenje bi res moralo biti vredno vsaj toliko. Mogoče bi se posledično še kaj spremenilo.

    V Angliji je po kampanji Jamiea(?)Oliverja v 2008 prodaja prosto vzrejenih piščancev menda narasla za 300 odstotkov, prodaja "standardnih" pa precej upadla.

    OdgovoriIzbriši

Dej mi kej lepega povej... :)
Žaljivi in nesramni komentarji bodo izbrisani.